Bespeak
Blog
-
Help, een project!
Bij Bespeak zijn we gek op het ontwerpen van aantrekkelijke en toegankelijke leermiddelen die ervoor zorgen dat de benodigde kennis en ervaring bij de student in het hoofd komt. We pakken iedere opdracht projectmatig aan en er zijn veel verschillende projectmanagementmethoden met ieder zijn eigen kwaliteiten. Zijn projectmanagementmethodes een middel of een doel?
-
Scrollytelling: meerwaarde voor leren
Storytelling, maar dan anders! Scrollytelling is een mix van storytelling en scrollen. Het doel van scrollytelling is een verhaal overbrengen zodat je lezers intrigeert, informeert of vermaakt. De vorm waarin dat gedaan wordt is door jou als lezer door een pagina te laten scrollen waarin steeds weer iets nieuws te zien is. Scrollytelling is meestal een combinatie van tekst, foto, audio, film, illustraties en animaties. Je geeft hierbij eigenlijk de regie aan de lezer, want die bepaalt het tempo waarin het verhaal zich afspeelt. Dit zorgt ervoor dat lezers aangehaakt raken en blijven.
-
Miro en Jamboard
De flip-over met post-its is een geliefd middel tijdens fysieke trainingen. Is dit middel een stille dood gestorven nu bijna alle trainingen online zijn? Nee! Er zijn genoeg tools online te vinden die je op dezelfde manier kunt inzetten. Twee van die tools zijn Miro en Jamboard. Wat kunnen deze tools en wanneer zet je ze in?
-
Wat kunnen we leren van TikTok?
Met 800 miljoen maandelijkse actieve gebruikers is TikTok een populairder platform dan Twitter, Pinterest en het vergelijkbare Snapchat. Van dansende tachtigers tot kleine kinderen: alle leeftijden zijn vertegenwoordigd op TikTok. Toch is 41% van de gebruikers tussen de 16 en 24 jaar. Een jonge groep, dus. Daarom vroeg Annemarie zich af: wat kunnen we leren van TikTok?
-
Een leervraagstuk aanpakken, hoe doe je dat?
Leren en ontwikkelen: als onderwijskundig ontwerper bij Bespeak houd ik me hier dagelijks mee bezig. Ik ontwerp leertrajecten en leermiddelen voor allerlei klanten. Je kunt dit soort trajecten aanpakken vanuit verschillende benaderingen, maar welke benadering sluit het meest aan bij jouw werkwijze?
-
Vier tips voor een betere transfer
Denk eens terug aan alle opleidingen, cursussen en trainingen die je hebt gevolgd. Breng jij deze geleerde kennis nu in de praktijk? Waarom wel of waarom niet? Grote kans dat je antwoord op deze vraag overeenkomt met: ‘in mijn werk gaat het nu allemaal heel anders dan ik heb geleerd’. Dat is niet zo gek. Het toepassen van wat je geleerd hebt in een nieuwe situatie, ook wel transfer genoemd, is namelijk best een uitdaging.