De Grote Werkvormendag
Terug

De Grote Werkvormendag

Collega Rosa deed onlangs mee met De Grote Werkvormendag. Een online training over hoe je trainingen zo inricht dat iedereen zich betrokken voelt. Tools, werkvormen en tips vlogen om de oren! Maar... de grootste les van deze dag zat niet in de training zelf.

Een online training met vreemden?

Een online training met vreemden?

Van 10:00 tot 16:00 uur met 35 vreemden een online training volgen over tools en werkvormen die je kunt inzetten tijdens een training. De training zelf was dus één groot voorbeeld van hoe je een training actief en energiek maakt en hoe je zorgt dat iedereen verbinding voelt. Als jij al een tijdje thuiswerkt, bekruipt je misschien het gevoel: een hele dag online met zo veel mensen, wat moet daar terecht van komen?! Online bijeenkomsten staan er namelijk om bekend dat ze vermoeiend zijn. Je ziet andermans non-verbale lichaamstaal niet, kijkt elkaar niet in de ogen en je let er telkens op of je zelf een beetje fatsoenlijk op camera staat. Wat heb ik geleerd van deze dag?

Een pakketje thuisgestuurd met de eerste werkvormen en – niet onbelangrijk – chocola.

Tips

De eerste tip gaat over de start. Duik niet direct de diepte in, maar laat iedereen even landen. Denk hierbij niet aan een standaard vragenrondje, maar doe het eens anders! Deel de deelnemers op in kleinere groepjes en laat hen drie waarheden over zichzelf opschrijven en één leugen. De anderen raden wat de leugen is.

Of bij deelnemers die elkaar al kennen: waar denken zij uniek in te zijn? Misschien is iemand als enige in Madagascar geweest of heeft iemand als favoriet broodbeleg ham met hagelslag. Als iemand anders dit ook heeft, houdt hij of zij een papier omhoog met daarop ‘ ik ook!’ (wel met stift schrijven, anders is het online lastig lezen). Deze methodes zorgen voor heel andere gesprekken dan de traditionele voorstelrondjes. Vaak valt er ook even wat te lachen. Ik voelde daadwerkelijk verbinding met 34 onbekende anderen!

Bij online bijeenkomsten mis je veel non-verbale communicatie. Je kunt dit als trainer, of als deelnemer, verbeteren door te gaan staan. Dit oogt direct actiever en het is prettig dat anderen een groter deel van je lichaam kunnen zien. In de meeste gevallen zal iedereen zitten. En uiteindelijk gaan de meesten onderuitgezakt zitten... dan is het tijd om er weer wat energie in te brengen! Doe dit door even iets anders te doen. Laat iedereen een klein puzzeltje oplossen of laat iedereen een groen object uit hun huis pakken. Waar komt iedereen mee aanzetten? Door dit soort energizers gebruik je even andere hersendelen en kom je, soms letterlijk, in beweging.

Conclusie

Conclusie

Hoe stond het met mijn energie aan het einde van de dag? Het was een ontzettend leuke en inspirerende dag. Wat je hier las was nog maar een kleine greep uit alle tips en werkvormen die voorbijkwamen. Ergens in de middag ging toch het lichtje uit. Ik merkte dat er ontelbaar veel leuke tools en werkvormen en energizers zijn om online te gebruiken. Maar dat kon niet voorkomen dat ik toch uitgeblust raakte... De grootste les is: maak je online bijeenkomst niet te lang! 2,5 uur met afwisselende werkvormen (en uiteraard pauze!) is echt genoeg om de bijeenkomst effectief te laten zijn.