Scrollytelling: meerwaarde voor leren
Terug

Scrollytelling: meerwaarde voor leren

Storytelling, maar dan anders! Scrollytelling is een mix van storytelling en scrollen. Het doel van scrollytelling is een verhaal overbrengen zodat je lezers intrigeert, informeert of vermaakt. De vorm waarin dat gedaan wordt is door jou als lezer door een pagina te laten scrollen waarin steeds weer iets nieuws te zien is. Scrollytelling is meestal een combinatie van tekst, foto, audio, film, illustraties en animaties. Je geeft hierbij eigenlijk de regie aan de lezer, want die bepaalt het tempo waarin het verhaal zich afspeelt. Dit zorgt ervoor dat lezers aangehaakt raken en blijven.

Anders bekijken?

Anders bekijken?

Zie hier de blog als scrollytelling.

Veel meer dan bovenstaande over scrollytelling wist ik niet, dus voor deze blog ging ik op onderzoek uit. Ik kwam goede voorbeelden tegen en zocht uit of het geschikt kan zijn als leermiddel.

Twee soorten scrollytelling

Grofweg kom ik scrollytelling tegen in een uitgebreide en in een simpele vorm. De uitgebreide vormen van scrollytelling zijn volledig geanimeerd waarbij er constant iets gebeurt. Dit geeft de grootste beleving en zuigt je echt in het verhaal. Je bent nieuwsgierig naar wat er gaat komen. Kijk maar eens in dit voorbeeld van The Water We Eat.

Dit soort scrollytelling is vooral geschikt om data te delen of kennis over te dragen. Je wilt hierbij niet te veel woorden gebruiken, dat haalt de snelheid uit het verhaal. Als lezer wil je vooral weer verder scrollen om het verhaal gaande te houden.


Er bestaan ook simpelere vormen van scrollytelling. Deze vormen worden vaak toegepast door kranten. Ze worden ook wel (interactive) longreads genoemd. Een voorbeeld daarvan is de longread van Bloomberg.

In deze vorm is er veel meer ruimte voor tekst. De tekst wordt afgewisseld met media, bijvoorbeeld een filmpje of een animatie. Deze simpelere vorm van scrollytelling kun je gebruiken om langere verhalen te delen, waarin je inhoudelijk de diepte in wil gaan en iets wilt uitleggen.

Scrollytelling als leermiddel?

Zeker! Mijn hoofd loopt over van ideeën na het zien van allerlei voorbeelden. Scrollytelling kan heel aantrekkelijk zijn. Voordeel hiervan is dat je de aandacht van de lerende kan grijpen en vasthouden. Een ander voordeel is dat verschillende media worden ingezet. Deze kunnen het verhaal ondersteunen en daardoor het leren verbeteren.

Deze twee voordelen geven ook direct het nadeel. Het is veel werk om een scrollytelling te maken, omdat je verschillende soorten media wilt inzetten en het geheel er aantrekkelijk uit moet zien. Op dit moment bestaan er nog geen simpele tools om zelf een scrollytelling in elkaar te zetten. Adobe Spark werkt hiervoor het beste, daar heb je een (betaald) account voor nodig.

Het belangrijkste blijft dat je doel past bij het middel. Als je mensen vooral wilt laten oefenen met kennis, dan is een scrollytelling geen goed middel. Wil je op een aantrekkelijke manier kennis of data overbrengen? Dan kan scrollytelling zeker interessant zijn.


Mij is opgevallen dat ik een scrollytelling het prettigst vind wanneer:

- er een duidelijke focus is in het verhaal. Bepaalde belangrijke aspecten van het verhaal worden extra uitgelicht door bijvoorbeeld een animatie of een film;

- er een goede balans is tussen tekst en de inzet van verschillende media. Gebeurt er constant te veel op je scherm, dan raak je al snel overprikkeld. Gebeurt er te weinig, dan raak je je interesse als lezer sneller kwijt;

- je weet waar je bent in het verhaal en hoe lang het geheel duurt. Je hebt anders echt het gevoel verloren te zijn en dan kun je sneller de neiging hebben af te haken;

- er niet té veel scrollen voor nodig is, want dat word je op den duur echt wel zat.

Al met al ben ik enthousiast over scrollytelling. Tijdens het bekijken van de voorbeelden zei ik regelmatig hardop: ‘Wow!’ en ‘Vet dit!’. Ik denk echt dat scrollytelling in het onderwijs geschikt is voor het overbrengen van kennis. Wanneer je de mogelijkheid hebt om lerenden nog beter aan te haken op de lesstof, dan kan ik alleen maar voor zijn.

Bekijk de voorbeelden van scrollytelling

Bekijk de voorbeelden van scrollytelling

Dompel je onder in de wereld van de scrolly’s. Laat je creatieve brein op stoom komen en ontdek welke scrolly jij het aantrekkelijkst vindt!

Laat je nieuwsgierigheid prikkelen. Sterk aan deze scrolly van De Schatkamer van De Stijl is dat deze niet te lang duurt. Het beeld grijpt je aandacht en gaat dan over op de inhoud.

Deze scrolly van The Guardian voelt als een documentaire, waarbij prachtig gebruik wordt gemaakt van fotografie en film.

Meer voorbeelden

Meer voorbeelden

Een aantrekkelijke en overzichtelijke manier voor het presenteren van data vind je in deze scrolly van National Geographic.

Totaal anders, deze scrolly van de Australische SBS. Deze is namelijk compleet getekend. Sterk gebruik van audio, waardoor je je bijna op de boot waant. Winnaar van meerdere prijzen.

Een longread van The New York Times die je meeneemt op reis tussen Sint-Petersburg en Moskou. Sterk hierin is de meelopende route aan de linkerkant. De hele scrolly oogt rustig, waardoor het lezen prettig blijft.

Bronnen

Root (2017, 4 november). In 5 stappen naar: scrollytelling. https://micwatching.nl/2017/11/04/in-vijf-stappen-naar-scrollytelling/