KNRM Kompas: leerdoelen boven water halen
Terug

KNRM Kompas: leerdoelen boven water halen

Bespeak formuleerde heldere leerdoelen voor de functies van vrijwilligers bij de KNRM. Welke kennis heeft een opstapper of schipper nodig om zijn/haar functie uit te oefenen? Een waardevol kader van waaruit straks trainingen en opleidingen kunnen worden samengesteld voor vrijwilligers uit de verschillende reddingsstations.

  • Marktsegment
  • Maatschappelijke dienstverlening
  • Klant
  • Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)
  • Werkzaamheden
  • Advisering
Een bijzondere organisatie
De klant

Een bijzondere organisatie

Een organisatie voor en door de maatschappij: vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij redden en helpen iedereen die dat op het water nodig heeft. Vanuit verschillende reddingsstations zetten vrijwilligers zich met hart en ziel in. Bespeak heeft in de samenwerking recht gedaan aan de organisatie, door vrijwilligers uit de verschillende reddingsstations te betrekken bij dit project.

Van verscheidenheid naar eenheid
De vraag

Van verscheidenheid naar eenheid

De KNRM had behoefte aan uniformiteit binnen de opleidingen van de verschillende reddingsstations. De manier waarop opleidingen plaatsvonden verschilden tussen de reddingsstations. Het werd tijd om heldere leerdoelen te formuleren om inzichtelijk te maken wat elke vrijwilliger, ongeacht het station, binnen een functie moet kennen en kunnen.

Beginnen bij de basis
De oplossing

Beginnen bij de basis

Bespeak is met vrijwilligers in gesprek gegaan om erachter te komen wat iemand moet kennen en kunnen om de functie goed uit te kunnen voeren. Vaak zijn ervaren mensen onbewust bekwaam. Door de juiste vragen te stellen hebben we de inhoud van de functies expliciet kunnen maken en in leerdoelen kunnen formuleren. Dit proces resulteerde in een document waarin per functie de leerdoelen geformuleerd staan. We hebben de leerdoelen ook afgebakend: wat houdt het doel precies in? Zo is voor iedereen duidelijk wat wel en niet bij een leerdoel hoort.

Betekenis van heldere leerdoelen
Opbrengst

Betekenis van heldere leerdoelen

Door een duidelijk kader te stellen aan de leerdoelen krijgen de vrijwilligers perspectief: een opstapper die wil doorgroeien naar een schipper weet aan welke eisen hij/zij moet voldoen. De leerdoelen zijn nu toegankelijk en gewaarborgd voor de volgende generaties en vanuit de leerdoelen kunnen complete opleidingen en trainingen gemaakt worden. Dit draagt bij aan het excelleren van vrijwilligers bij de KNRM.

Wil jij dat het met jouw organisatie voor de wind gaat?

Stuur ons een bericht of bel 033 210 0150. We gaan graag met je in gesprek!

Meer cases